En slotmaskin är en modern enarmad bandit

En slotmaskin är en spelmaskin som går ut på att man trycker på en knapp, alternativt drar i en spak, för att få ett antal hjul att snurra. Har man tur, stannar hjulen så, att symbolerna på hjulen visar en viss kombination. Då vinner man.

Slotmaskinernas urfader är den så kallade enarmade banditen som uppfanns i 1800-talets USA. På den tiden var spelmaskinerna givetvis mekaniska och hade tre hjul och en hävarm som satte igång hjulens snurrande. Beteckningen ”enarmad bandit” fick spelet av en del förlorare som kände sig rånade på sin insats.

Idag är de allra flesta slotmaskiner elektroniska och flest spel genomförs på internet. Man klickar med datormusen för att få hjulen i rullning (på en surfplattta med fingret). Medan vissa typer av slotmaskiners hjul stannar av sig själva, så finns det andra, där spelaren måste göra jobbet.

Större spelutbud på internet

En slotapparat på internet fungerar precis som en riktig, mekanisk maskin, vad gäller insatser. Detsamma gäller vinster och vinstkombinationer, men slotutbudet online är betydligt större och mer varierat än det som finns i till exempel spelhallar. Det är helt enkelt av det uppenbara skälet att virtuella slotspel inte tar någon plats eller kräver underhåll.

Vill man spela på en slotmaskin för nöjes skull, men utan att satsa egna pengar, så kan man välja att spela gratis slotspel. Det finns massor av spelportaler som erbjuder gratisslots. Också de största spelsajterna brukar låta en spela på, demoversioner.

Är man en riktig slotmaskinentusiast och samtidigt något av ett geni på datorer, så kan utveckla egna slotspel och sälja till de stora spelbolagen. Detta är många ungdomars dröm – att bli spelutvecklare. Men konkurrensen är stenhård och uppgiften kräver en hel del energi och snillrikhet.

Många av världens slotmaskinälskare fastnar dock tyvärr i ett beroende. Man spelar och spelar och slutligen har hobbyn blivit till något okontrollerbart. Spelmissbruk kan drabba nästan vem som helst, rik som fattig, ung som gammal och sällskapliga människor precis som ensamvargar.

Undvik att bli spelberoende

De stora spelbolagen har en förpliktelse att göra vad de kan, för att avstyra att deras spelare hamnar i beroenden, men allt sker på nätet så pass anonymt idag att det är mycket svårt att se vem som är eller håller på att bli avhängig och vem som bara spelar för nöjes skull.

För att undvika att hamna i spelmissbruk, kan man, om man vet med sig att man är i farozonen, varje vecka ha en förutbestämd spelsumma, en maxbudget, på sitt spelkonto som man inte får eller kan utöka. Man kan exempelvis girera en fastlagd summa till sitt spelkonto varje måndag. Det är den summan man under veckan kan spela för, inte mera.

Vissa spelare ser på vinster som något som måste och ska plockas ut som kontanter, medan andra tycker att samtliga vinster får spelas upp. Synsättet beror till en del på hur man ser på sitt spelande. Om spelandet är en ren underhållning, så kan man spela upp sina vinstpengar. Spelar man däremot med drömmar om att vinna, kanske rentav stora pengar, så ska man egentligen låta vinsterna gå till bankkontot, innan de riskerar att spelas bort.

Att spela på slotmaskin skall vara roligt och ingen jakt på rikedom. Om man skulle blir man rik på sitt slotspelande, så ska man se det som en oplanerad belöning.