Spelautomater online gör spelandet mer tillgängligt

Med spelautomater kan man få många roliga och sociala stunder. Man kan spela ensam och tävla mot sina egna resultat, eller tävla mot vänner. På internet kan man hitta många likasinnade att spela med.

En spelautomat – även kallad enarmad bandit och slot – är en sorts maskin och finns idag i många varianter. Bortsett från andra typer av spelmaskiner, t.ex. de klassiska flipperspelen, så finns idag en stor bredd av olika typer av maskiner. Det finns basketspel, boxningsspel med flera. Och så finns inte minst vanliga s.k. slots.

Ordet spelautomat har betydelsen ”samtliga spel som styrs mekaniskt eller elektroniskt”. Som spelare betalar man i normalfallet en insats för att få spela en omgång

Vid spel på många automater eller maskiner ska man slå rekord i någon form. På andra kan man vinna pengar. Förr var det vanligt med automater i t.ex. barer, men idag är det på den europeiska kontinenten vanligare i spelhallar.

Liberty Bell första spelautomaten

Den allra första spelautomaten hette Liberty Bell och uppfanns i USA mot 1800-talets slut. Inom några år fanns den nästan överallt i samhället; hos frisörer, barer, restauranger och horhus. Jo, de fanns på den tiden.

Ganska snart fick denna typ av mekanisk spelmaskin smeknamnet ”slot” (på svenska blev det enarmad bandit). Det kom sig av de många som förlorade sina insatser och blev sura på maskinen.

Numera spelas de flesta spel på nätet och utbudet är enormt stort. Du kan antingen spela gratis eller med en insats, för att få en eventuell vinst. Att spela på slots har fått ett nytt omfång, sedan det har vuxit sig stort sedan snart 20 år. Idag kan alla med internetuppkoppling vara med och spela.

Denna utveckling är givetvis välkommen för alla spelälskare. Men vi ska inte glömma att det också finns många som har svårt att kontrollera sitt spelande

Spelautomater med fler hjul

Den välbekanta, gamla varianten av slot hade tre hjul och en arm på sidan, med vilken man startade spelet. Om man fick man tre likadana symboler, så vann man. Idag finns det spelmaskiner med både fem, sex, sju och åtta hjul och vinstkombinationerna är många.

Hävarmen har idag ofta ersatts med knappar och spelar man på internet, så sker val med hjälp av klick med musen eller på tangentbordet. En del gamla spelentusiaster anser att spel på internet tar bort mycket av känslan och charmen med att spela slotspel.

I Sverige har Svenska Spel i princip monopol på rätten att bedriva spel, men man kan givetvis också spela på internationella sajter. Det är helt legalt. Ett av världens största spelbolag heter Bet365 och har sitt säte i Storbritannien.

För svenska spelare är sajterna Casino Heroes samt LeoVegas bekanta. På de sajterna och andra kan man spela flera gratisrundor på spelautomater om man vill. Om man vill spela med riktiga pengar för att ha chansen at vinna, så öppnar man bara ett spelkonto på en spelsajt.

Om man är ett stort fan av spelautomater, så är en resa till spelmaskinernas hemland USA och ett besök i Las Vegas en resa värd.